Hlavní obsah
Balsýr
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 937 kJ |
Bílkoviny | 14,7 g |
Tuky | 18 g |
Sacharidy | 1,2 g |
Sůl | 3,5 g |
SAFA | 12,15 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 1,2 g |
Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Balkánský sýr je bílý sýr v nálevu. Obsah tuku a energetická hodnota jsou poměrně vysoké, nevýhodou je také vysoký obsah soli, proto není vhodné tento sýr konzumovat ve větším množství.
Náhrada potraviny
Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku a soli, z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.
Postranní panel
Reklama
Reklama