Hlavní obsah

Polévka s játrovými knedlíčky instantní Vitana (hotový pokrm)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie110 kJ
Bílkoviny0,7 g
Tuky1 g
Sacharidy3,3 g
Sůl0,7 g
SAFA0,5 g
Vláknina0,2 g
Cukry0,2 g

Polévky mají díky vysokému obsahu vody poměrně nízkou energetickou hodnotu. Je možné je konzumovat buď jako hlavní jídlo, když je doplníte například celozrnným pečivem, nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou, anebo před hlavním jídlem, polévku však započítejte do energetického příjmu a úměrně snižte množství hlavního pokrmu. Polévky v prášku jsou však především zdrojem sacharidů, někdy i tuku s nevhodným složením a nepřináší mnoho příznivých látek. Často obsahují také mnoho soli a glutamát sodný, jejichž konzumace by se měla z důvodu nadměrného příjmu sodíku omezovat. Není proto příliš vhodné tyto polévky pravidelně konzumovat.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou polévky připravené z čerstvých surovin. Ideálně přidejte do polévky více zeleniny a pokud ji konzumujete jako hlavní jídlo, tak i více bílkovinného zdroje (libové maso, vejce). Polévky nezahušťujte nebo pro zahuštění použijte například rozmixovanou zeleninu nebo bramboru. Pokud byste konzumovali polévky z prášku, vybírejte polévky s co nejnižším obsahem tuku, soli a bez přidaného glutamátu.