Hlavní obsah

Perník Semix (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 580 kJ
Bílkoviny5,9 g
Tuky0,7 g
Sacharidy85,6 g
Sůl0 g
SAFA0,4 g
Vláknina1,5 g
Cukry40 g

Jedná se o směs z cukru, mouky, kypřící látky a dalších přísad, která se smíchá s olejem, vejci a vodou. Energetická hodnota je uvedená pouze pro suchou směs, výsledná energetická hodnota pokrmu bude tedy jiná, zvýší se především obsah tuku a bílkovin. Perník je především zdrojem energie a nepřináší mnoho příznivých látek, není tedy vhodné ho pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Jemné pečivo obecně slouží především jako zdroj energie a nepřináší mnoho cenných látek, proto se snažte jeho konzumaci omezovat. I jemné pečivo je však možné připravit ve zdravější podobě, při pečení používejte co nejméně tuku a cukru, snažte se přidat nějaký zdroj bílkovin (tvaroh, jogurt, kefír, šmakoun) a používat celozrnnou mouku. Vhodné je také část mouky nahradit rezistentním škrobem, čímž se sníží energetická hodnota a glykemický index pokrmu.