Hlavní obsah

Hanácká pomazánka

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 100 kJ
Bílkoviny17 g
Tuky20 g
Sacharidy3 g
Sůl1,6 g
SAFA10 g
Vláknina0,3 g
Cukry2,4 g

Ingredience: 42 g olomouckých tvarůžků, 25 g másla, 20 g měkkého tvarohu, 10 g cibule, mletá paprika, mletý pepř Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury studených pokrmů Olomoucké tvarůžky obsahují velmi málo tuku, jsou proto vhodné i při redukční dietě. Nevýhodou této pomazánky je přítomnost másla, které je energeticky velmi vydatné a obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem by se měl omezovat.

Náhrada potraviny

Vhodnější je připravit si vlastní pomazánku, ve které vynecháte máslo a použijete nízkotučný nebo polotučný tvaroh. Takto připravenou pomazánku konzumujte s malým množstvím celozrnného pečiva a větším množstvím zeleniny.