Hlavní obsah

Avokádová pěna

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 540 kJ
Bílkoviny3 g
Tuky39 g
Sacharidy0 g
Sůl1,6 g
SAFA19,5 g
Vláknina0,3 g
Cukry0 g

Ingredience: 52 g avokáda, 25 g másla, 20 g Lučiny, 5 g smetany, sůl Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury studených pokrmů Avokádo obsahuje jako jediné ovoce vysoké množství tuku, jedná se o tuk s poměrně vhodným složením mastných kyselin. Přidáním másla, smetany a Lučiny se však obsah tuku ještě navýší a energetická hodnota této pomazánky je velmi vysoká. Mléčný tuk má navíc vysoký obsah nasycených mastných kyselin, jejichž příjem by se měl omezovat. Tento pokrm proto raději nekonzumujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou pomazánky s nižším obsahem tuku a vyšším zastoupením bílkovin, např. tvarohové nebo rybí, do kterých není přidáno máslo. Pokud byste si chtěli připravit pomazánku z avokáda, nepřidávejte již další tuk, avokádo je dost tučné samo o sobě.