Hlavní obsah

Vitana Hrách žlutý předvařený (uvařený)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie750 kJ
Bílkoviny12 g
Tuky1 g
Sacharidy31 g
Sůl0,1 g
SAFA0,2 g
Vláknina2,7 g
Cukry2 g

Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B) a vlákniny. Luštěniny je vhodné před vařením namáčet, vodu slít a pro vaření použít vodu novou, sníží se tím obsah nestravitelných sacharidů, které způsobují nadýmání. Hrách je zdrojem provitaminu A, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména draslíku a fosforu, minerální látky jsou však v luštěninách hůře využitelné. Díky svému složení a nízkému glykemickému indexu je vhodné luštěniny zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Hrách je vhodné zařazovat do jídelníčku, při redukci hmotnosti nekonzumujte velké množství a část nahraďte zeleninou. Hrách můžete nahradit jinými luštěninami, které mají velmi podobné složení.