Hlavní obsah

Quinoa (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 550 kJ
Bílkoviny14 g
Tuky6 g
Sacharidy64 g
Sůl0,01 g
SAFA0,7 g
Vláknina14 g
Cukry0,2 g

Quinoa neboli merlík chilský se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Quinoa neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Quinou lze použít pro výrobu mouky nebo k přípravě kaší, rizota, zahušťování polévek, jako přídavek do salátu apod.

Náhrada potraviny

Quinou je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například, pohankou, jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.