Hlavní obsah
Brambory (syrové)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 330 kJ |
Bílkoviny | 2,4 g |
Tuky | 0,3 g |
Sacharidy | 16 g |
Sůl | 0 g |
SAFA | 0,09 g |
Vláknina | 1,6 g |
Cukry | 1 g |
Hlavní složkou brambor je škrob, dále obsahují malé množství bílkovin a jsou zdrojem vitaminu C, vlákniny a minerálních látek. Vhodnost zařazení brambor do jídelníčku závisí na jejich úpravě. Nejvhodnější jsou brambory vařené, méně vhodnou variantou jsou bramborové hranolky, krokety, šťouchané brambory, bramborák apod. z důvodu vyššího obsahu tuku a vyššího glykemického indexu. Nové brambory mají díky rozdílné struktuře a celkově nižšímu obsahu škrobu nižší glykemický index, jsou proto vhodnější.
Náhrada potraviny
Brambory mohou být vhodnou přílohou, záleží však na jejich úpravě. Do jídelníčku zařaďte zejména brambory vařené, při redukci hmotnosti nahraďte část brambor např. dušenou zeleninou.
Náročnost Nízká
Postranní panel
Reklama
Reklama