Hlavní obsah

Brambory (syrové)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie330 kJ
Bílkoviny2,4 g
Tuky0,3 g
Sacharidy16 g
Sůl0 g
SAFA0,09 g
Vláknina1,6 g
Cukry1 g

Hlavní složkou brambor je škrob, dále obsahují malé množství bílkovin a jsou zdrojem vitaminu C, vlákniny a minerálních látek. Vhodnost zařazení brambor do jídelníčku závisí na jejich úpravě. Nejvhodnější jsou brambory vařené, méně vhodnou variantou jsou bramborové hranolky, krokety, šťouchané brambory, bramborák apod. z důvodu vyššího obsahu tuku a vyššího glykemického indexu. Nové brambory mají díky rozdílné struktuře a celkově nižšímu obsahu škrobu nižší glykemický index, jsou proto vhodnější.

Náhrada potraviny

Brambory mohou být vhodnou přílohou, záleží však na jejich úpravě. Do jídelníčku zařaďte zejména brambory vařené, při redukci hmotnosti nahraďte část brambor např. dušenou zeleninou.