Hlavní obsah

Bramborová kaše v prášku (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 460 kJ
Bílkoviny7,5 g
Tuky0,8 g
Sacharidy77 g
Sůl1,5 g
SAFA0,5 g
Vláknina5 g
Cukry1,5 g

Instantní směs pro přípravu bramborové kaše většinou obsahuje sušené brambory a řadu přídatných látek, není proto nutričně příliš hodnotná. Nevýhodou je také vysoký glykemický index.

Náhrada potraviny

Vhodnější je připravit si bramborovu kaši doma z brambor, bude tak mít více prospěšných látek (vitaminů, vlákniny), žádné přídatné látky a nižší glykemický index. Pokud při přípravě použijete nízkotučné nebo polotučné mléko a nepřidáte máslo, bude tak mít i minimální obsah tuku. Ještě vhodnější jsou vařené brambory, které mají nižší glykemický index. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.