Hlavní obsah

Bramborová kaše s mlékem v prášku (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 470 kJ
Bílkoviny10 g
Tuky2 g
Sacharidy72 g
Sůl1,5 g
SAFA1,1 g
Vláknina2 g
Cukry2,2 g

Instantní směs pro přípravu bramborové kaše většinou obsahuje sušené brambory, sušené mléko, řadu přídatných látek a často je také přidáván tuk, svým složením tedy není zcela vhodná. Nevýhodou je také vysoký glykemický index.

Náhrada potraviny

Vhodnější je připravit si bramborovu kaši doma z brambor, bude tak mít více prospěšných látek (vitaminů, vlákniny), žádné přídatné látky a nižší glykemický index. Pokud při přípravě použijete nízkotučné nebo polotučné mléko a nepřidáte máslo, bude tak mít i minimální obsah tuku a nižší energetickou hodnotu. Ještě vhodnější jsou vařené brambory, které mají nižší glykemický index. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.