Hlavní obsah

Jahody

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie170 kJ
Bílkoviny1 g
Tuky0 g
Sacharidy9 g
Sůl0,01 g
SAFA0 g
Vláknina2 g
Cukry5 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Jahody jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména manganu. Obsah cukru je spíše nižší, jahody proto můžete v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku.