Hlavní obsah

Jablko

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie230 kJ
Bílkoviny0,4 g
Tuky0,4 g
Sacharidy11 g
Sůl0,01 g
SAFA0,06 g
Vláknina2,3 g
Cukry10 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce je významným zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, příznivý je také obsah antioxidantů, jablka jsou především zdrojem vitaminu C. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Obsah cukru je v jablkách průměrný, v přiměřeném množství je můžete zařazovat do jídelníčku.