Hlavní obsah

Hrozny

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie290 kJ
Bílkoviny1 g
Tuky0 g
Sacharidy16 g
Sůl0,02 g
SAFA0 g
Vláknina2 g
Cukry14 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Hrozny jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, příznivý je také obsah antioxidantů. Obsah cukrů je v hroznech poměrně vysoký, není tedy vhodné zejména při redukční dietě konzumovat velká množství.

Náhrada potraviny

Zejména při redukční dietě je vhodnější konzumovat ovoce s nižším obsahem cukru.