Hlavní obsah

Brusinky

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie200 kJ
Bílkoviny0 g
Tuky0 g
Sacharidy12 g
Sůl0 g
SAFA0 g
Vláknina5 g
Cukry4 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Brusinky jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, významný je také obsah rutinu s pozitivními účinky na kardiovaskulární systém. Brusinky mají spíše nižší obsah cukru, můžete je tedy občas zařadit do jídelníčku.