Hlavní obsah

Banán

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie400 kJ
Bílkoviny1 g
Tuky0,3 g
Sacharidy22 g
Sůl0 g
SAFA0,05 g
Vláknina2,3 g
Cukry19 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Banány obsahují jako téměř jediné ovoce kromě cukrů také vyšší obsah škrobu, energetická hodnota je oproti většině ostatních druhů ovoce vyšší. Banány jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C, B6, draslíku a hořčíku. Kvůli vyšší energetické hodnotě konzumujte banány zejména při redukční dietě pouze výjimečně, například před sportovní aktivitou.

Náhrada potraviny

Při redukční dietě jsou vhodnější jiné druhy ovoce, které obsahují méně cukru a škrobu a mají nižší energetickou hodnotu.