Hlavní obsah

Avokádo

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie690 kJ
Bílkoviny1,5 g
Tuky16 g
Sacharidy3 g
Sůl0,02 g
SAFA3,12 g
Vláknina4,9 g
Cukry0,5 g

Avokádo obsahuje významný podíl tuku a je tak výjimkou mezi ovocem, které je většinou složeno převážně ze sacharidů a vody. Díky obsahu tuku je i energetická hodnota avokáda vysoká. Obsažený tuk má však vhodné složení. Dále je avokádo významným zdrojem vlákniny, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek. Kvůli vysokému obsahu tuku a energetické hodnotě není vhodné zejména při redukční dietě avokádo pravidelně konzumovat.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou jiné druhy ovoce, které neobsaují téměř žádný tuk a mají výrazně nižší energetickou hodnotu.