Hlavní obsah

Mandle (nesolené)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie2 520 kJ
Bílkoviny20,2 g
Tuky52,7 g
Sacharidy11 g
Sůl0,01 g
SAFA4 g
Vláknina12 g
Cukry5 g

Ořechy obsahují velké množství tuku s vysokým obsahem prospěšných nenasycených mastných kyselin, dále bílkoviny s poměrně vysokou biologickou hodnotou, vitaminy a další ochranné látky (antioxidanty, fytosteroly) a minerální látky. Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména manganu a hořčíku. Ořechy jsou energeticky velmi bohaté, proto není vhodné konzumovat větší množství. Obsahují však řadu pozitivně působících látek, proto by se neměly zcela vynechávat ani při redukční dietě, doporučuje se konzumace maximálně 20 g ořechů za den. Volte raději nesolené mandle kvůli nižšímu obsahu sodíku.