Hlavní obsah
Mák
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 2 043 kJ |
Bílkoviny | 21,8 g |
Tuky | 38,9 g |
Sacharidy | 11 g |
Sůl | 0,01 g |
SAFA | 4,58 g |
Vláknina | 22,7 g |
Cukry | 1,8 g |
Ořechy a semena obsahují velké množství tuku s vysokým obsahem prospěšných nenasycených mastných kyselin, dále bílkoviny s poměrně vysokou biologickou hodnotou, vitaminy a další ochranné látky (antioxidanty, fytosteroly) a minerální látky. Mák je zdrojem některých vitaminů a minerálních látek, zejména manganu, vápníku, hořčíku a fosforu. Mák je energeticky velmi bohatý, proto není vhodné konzumovat větší množství. Obsahuje však řadu pozitivně působících látek, proto je vhodné ho občas v menším množství zařadit do jídelníčku.
Postranní panel
Reklama
Reklama