Hlavní obsah
Aspartam (FAN)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 590 kJ |
Bílkoviny | 40 g |
Tuky | 0 g |
Sacharidy | 55 g |
Sůl | 0 g |
SAFA | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 18 g |
Aspartam je syntetické sladidlo složené ze dvou aminokyselin, které se běžně vyskytují v potravě. Energetická hodnota je podobná cukru, díky výrazně vyšší sladivosti (až 200x) se však používá jen velmi malé množství sladidla a výsledná energetická hodnota je tedy nevýznamná. Nevýhodou aspartamu je nestálost při vyšších teplotách a v málo kyselém prostředí. Toto sladidlo je vhodné pro diabetiky a nezpůsobuje zubní kaz. O aspartamu se neustále šíří mnoho negativních informací, bylo již však provedeno mnoho studií na jeho bezpečnost a pokud nebudete dlouhodobě výrazně překračovat přiatelný denní příjem, je toto sladidlo naprosto bezpečné. Toto sladidlo je nebezpečné pouze pro pacienty trpící fenylketonurií.
Náročnost Střední
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama