Hlavní obsah

Vločky ovesné

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 490 kJ
Bílkoviny13 g
Tuky6 g
Sacharidy60 g
Sůl0,01 g
SAFA1,08 g
Vláknina12,7 g
Cukry1,2 g

Vločky se získávají napařením a lisováním oloupaného zrna. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem škrobu, obsahují neplnohodnotné bílkoviny a oproti ostatním obilovinám vyšší množství kvalitního tuku. Dále obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu, významný je zejména obsah betaglukanů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Ovesné vločky lze použít jako přídavek do jogurtu, k přípravě müsli, kaší, karbanátků, jako přídavek do polévky apod.

Náhrada potraviny

Ovesné vločky je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit je můžete jinými druhy vloček, například pohankovými, žitnými apod.