Hlavní obsah
Vločky ovesné
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 490 kJ |
Bílkoviny | 13 g |
Tuky | 6 g |
Sacharidy | 60 g |
Sůl | 0,01 g |
SAFA | 1,08 g |
Vláknina | 12,7 g |
Cukry | 1,2 g |
Vločky se získávají napařením a lisováním oloupaného zrna. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem škrobu, obsahují neplnohodnotné bílkoviny a oproti ostatním obilovinám vyšší množství kvalitního tuku. Dále obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu, významný je zejména obsah betaglukanů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Ovesné vločky lze použít jako přídavek do jogurtu, k přípravě müsli, kaší, karbanátků, jako přídavek do polévky apod.
Náhrada potraviny
Ovesné vločky je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit je můžete jinými druhy vloček, například pohankovými, žitnými apod.
Postranní panel
Reklama
Reklama