Hlavní obsah
Jáhly (v suchém stavu)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 520 kJ |
Bílkoviny | 12 g |
Tuky | 2,5 g |
Sacharidy | 72 g |
Sůl | 0,02 g |
SAFA | 0,45 g |
Vláknina | 4 g |
Cukry | 0 g |
Jáhly jsou oloupaná semena prosa. Jsou především zdrojem škrobu, dále obsahují malé množství neplnohodnotných bílkovin a tuku s příznivým složením, vitaminy (skupiny B), minerální látky a vlákninu. Jáhly neobsahují lepek, a proto je možné je zařadit i do bezlepkové diety. Používají se jako zavářka do polévky, jako příloha nebo pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Před přípravou je vhodné jáhly propláchnout a spařit horkou vodou, aby se zbavily hořké chuti.
Náhrada potraviny
Jáhly lze zařazovat v přiměřeném množství do jídelníčku, můžete je nahradit například bulgurem, celozrnným kuskusem, těstovinami nebo rýží natural.
Náročnost Střední
Náročnost Nízká
NačítámPostranní panel
Reklama
Reklama