Hlavní obsah

Víno červené

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie310 kJ
Bílkoviny0 g
Tuky0 g
Sacharidy18 g
Sůl0,01 g
SAFA0 g
Vláknina0 g
Cukry1 g

Víno obsahuje většinou mezi 8-13 % alkoholu, obsah cukru se velmi liší, závisí na odrůdě a cukernatosti hroznů. Víno obsahuje antioxidanty, které v našem těle působí příznivě, červené víno obsahuje vysoké množství zejména resveratrolu. Mírné požívání alkoholu není zdravotně nepříznivé, nepřekračujte však denní příjem 20 g alkoholu u mužů (cca 250 ml vína, 500 ml piva nebo 60 ml lihoviny) a 10 g u žen (cca 125 ml vína, 250 ml piva nebo 30 ml lihoviny).

Náhrada potraviny

Červené víno můžete občas v malém množství konzumovat, vhodnější jsou sušší vína, která neobsahují téměř žádný cukr. Ještě vhodnější je vinný střik, který má z alkoholických nápojů nejnižší energetickou hodnotu. Jako alternativa může také sloužit víno bez alkoholu.