Hlavní obsah

Víno bílé sladké

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie350 kJ
Bílkoviny0 g
Tuky0 g
Sacharidy21 g
Sůl0,01 g
SAFA0 g
Vláknina0 g
Cukry3 g

Víno obsahuje většinou mezi 8-13 % alkoholu, obsah cukru se velmi liší, závisí na odrůdě a cukernatosti hroznů. Sladká vína však obecně obsahují poměrně vysoký obsah cukru a mají proto vyšší energetickou hodnotu. Víno obsahuje antioxidanty, které v našem těle působí příznivě. Mírné požívání alkoholu není zdravotně nepříznivé, nepřekračujte však denní příjem 20 g alkoholu u mužů (cca 250 ml vína, 500 ml piva nebo 60 ml lihoviny) a 10 g u žen (cca 125 ml vína, 250 ml piva nebo 30 ml lihoviny).

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou suchá vína, která neobsahují téměř žádný cukr. Ještě vhodnější je vinný střik, který má z alkoholických nápojů nejnižší energetickou hodnotu. Jako alternativa může také sloužit víno bez alkoholu.