Hlavní obsah

Syrovátka sušená (suchý stav)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 530 kJ
Bílkoviny13 g
Tuky0,5 g
Sacharidy76 g
Sůl2,8 g
SAFA0,3 g
Vláknina1 g
Cukry68 g

Syrovátka je zbytek při výrobě sýrů a tvarohů, obsahuje řadu cenných živin, zejména velmi hodnotné bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Dále obsahuje mléčný cukr - laktosu. Syrovátku lze koupit většinou v sušené formě, ze které se smícháním s vodou připravují nápoje. Jednotlivé výrobky se mohou svým složením lišit, sledujte proto údaje na obale a vybírejte takové výrobky, které obsahují co nejvíce bílkovin a co nejméně laktosy, jen takové výrobky jsou nutričně hodnotné. Výsledný nápoj má po smíchání s vodou nízkou energetickou hodnotu a můžete ho proto zařazovat do jídelníčku.