Hlavní obsah

Mléko sušené plnotučné (suchý stav)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie2 070 kJ
Bílkoviny30 g
Tuky25 g
Sacharidy37 g
Sůl0,9 g
SAFA16,88 g
Vláknina1 g
Cukry37 g

Sušené mléko má po smíchání s daným množstvím vody podobné složení jako mléko klasické. Je proto zdrojem kvalitních bílkovin a dalších příznivých látek. Při sušení dochází ke ztrátám vitaminů, proto bývá někdy mléko těmito vitaminy obohacováno. Plnotučné mléko obsahuje vyšší množství tuku, proto je i energetická hodnota výrobku v tekutém stavu vyšší, zařazujte ho proto do jídelníčku jen v přiměřeném množství.

Náhrada potraviny

Vhodnější je klasické mléko, pokud ho však nemůžete z nějakých důvodů použít, může vám sušené mléko posloužit jako náhrada. Vhodnější je mléko odstředěné nebo polotučné, které má díky nižšímu obsahu tuku nižší i energetickou hodnotu.