Hlavní obsah

Jihočeský tvaroh odtučněný

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie266 kJ
Bílkoviny11 g
Tuky0,2 g
Sacharidy4,2 g
Sůl0,09 g
SAFA0,1 g
Vláknina0,2 g
Cukry4,2 g

Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Tvarohy jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Nízkotučný tvaroh obsahuje jen velmi malé množství tuku, přičemž je zachována přítomnost většiny prospěšných látek (zejména vápníku), energetická hodnota je nízká a je vhodné tento tvaroh zařazovat do jídelníčku i při redukční dietě.

Náhrada potraviny

Nízkotučný tvaroh zařazujte do jídelníčku, můžete ho občas nahradit tvarohem polotučným, který má lepší senzorické vlastnosti a obsah tuku není zas tak vysoký.