Hlavní obsah

Hovězí kližka (syrová)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie480 kJ
Bílkoviny20 g
Tuky4 g
Sacharidy0 g
Sůl0,2 g
SAFA1,8 g
Vláknina0 g
Cukry0 g

Maso je významným zdrojem bílkovin, v kližce je obsaženo více kolagenu, který má nižší biologickou hodnotu, i tak jsou ale bílkoviny tohoto masa hodnotné. Obsah tuku závisí na konkrétním kusu, pohybuje se od 2 do 6 gramů, což je poměrně malé množství. Dále maso obsahuje některé vitaminy (zejména D a B12) a minerální látky (železo, zinek). Občas můžete toto maso zařadit do jídelníčku, hodí se zejména na přípravu guláše.

Náhrada potraviny

Kližku můžete nahradit například hovězím zadním nebo libovějším vepřovým, například kýtou.