Hlavní obsah

Pečivo víkendové (hamburgerové)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 180 kJ
Bílkoviny9 g
Tuky4,5 g
Sacharidy50 g
Sůl1,2 g
SAFA0,4 g
Vláknina3,5 g
Cukry3,5 g

Pečivo je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je v tomto výrobku mírně vyšší. Bílé pečivo je vyráběno z nízkovymleté pšeničné mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. Jedná se především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, bílé pečivo proto konzumujte pouze výjimečně. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada potraviny

Vhodnější je pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.