Hlavní obsah

Jazýčky (Racio)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 960 kJ
Bílkoviny5,7 g
Tuky17,3 g
Sacharidy71 g
Sůl0,4 g
SAFA15,9 g
Vláknina1,6 g
Cukry28,1 g

Jedná se o pufovaný výrobek z rýže a polevy. Je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, díky polevě má i vysoký obsah cukru a tuku, jedná se navíc o tuk nevhodného složení, který je velmi bohatý na nasycené mastné kyseliny. Energetická hodnota je vysoká. Chlebíčky s polevou do jídelníčku raději nezařazujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou chlebíčky bez polevy, které obsahují výrazně méně tuku a cukru. Nevýhodou pufovaných výrobků je však vysoký glykemický index, konzumujte je proto vždy v kombinaci s bílkovinným zdrojem a zeleninou a vybírejte výrobky s co nejvyšším obsahem vlákniny. Lepší než pufované výrobky jsou např. knäckebroty nebo běžné celozrnné pečivo, které mají nižší glykemický index a obsahují většinou více vlákniny.