Hlavní obsah

Chléb mnohozrnný průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 110 kJ
Bílkoviny9 g
Tuky4 g
Sacharidy48 g
Sůl1,3 g
SAFA1 g
Vláknina3,8 g
Cukry1,8 g

Jedná se o vícezrnný chléb z pšeničné a žitné mouky obohacený o celozrnnou mouku, semínka a vločky. Chléb je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je díky obsaženým semínkům mírně vyšší. Tento chléb obsahuje celozrnnou mouku, má proto mírně vyšší obsah vlákniny a vyšší obsah vitaminů a minerálních látek než klasický bílý pšeničný chléb. Výhodou je také nižší glykemický index. V přiměřeném množství můžete tento chléb zařazovat do jídelníčku. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada potraviny

Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.