Hlavní obsah
Hřiby
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 160 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Tuky | 0,5 g |
Sacharidy | 3 g |
Sůl | 0,04 g |
SAFA | 0,08 g |
Vláknina | 3 g |
Cukry | 0,9 g |
Houby obsahují malé množství hodnotných bílkovin, obsah tuku a cukrů je zanedbatelný. Významný je však obsah vitaminů (skupiny B, D, C a karotenů) a minerálních látek. Velmi vysoký je v houbách obsah vlákniny, narozdíl od zeleniny obsahují také chitin, díky kterému jsou těžko stravitelné. Nevýhodou je také vyšší obsah kontaminantů, zejména těžkých kovů v ekologicky zatížených oblastech, a také přítomnost přírodních toxických látek, které jsou běžně obsaženy i v některých druzích jedlých hub. Houby je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku, s jejich konzumací by se to však nemělo přehánět.
Náročnost Nízká
NačítámPostranní panel
Reklama
Reklama