Hlavní obsah

Houby čerstvé průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie100 kJ
Bílkoviny3 g
Tuky0,5 g
Sacharidy2 g
Sůl0,04 g
SAFA0,08 g
Vláknina2,5 g
Cukry1,2 g

Houby obsahují malé množství hodnotných bílkovin, obsah tuku a cukrů je zanedbatelný. Významný je však obsah vitaminů (skupiny B, D, C a karotenů) a minerálních látek. Velmi vysoký je v houbách obsah vlákniny, narozdíl od zeleniny obsahují také chitin, díky kterému jsou těžko stravitelné. Nevýhodou je také vyšší obsah kontaminantů, zejména těžkých kovů v ekologicky zatížených oblastech, a také přítomnost přírodních toxických látek, které jsou běžně obsaženy i v některých druzích jedlých hub. Houby je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku, s jejich konzumací by se to však nemělo přehánět.