Hlavní obsah

Cizrna (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 450 kJ
Bílkoviny19 g
Tuky5 g
Sacharidy55 g
Sůl0,03 g
SAFA0,6 g
Vláknina15 g
Cukry11 g

Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B) a vlákniny. Luštěniny je vhodné před vařením namáčet, vodu slít a pro vaření použít vodu novou, sníží se tím obsah nestravitelných sacharidů, které způsobují nadýmání. Díky svému složení a nízkému glykemickému indexu je vhodné luštěniny zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Cizrnu je vhodné zařazovat do jídelníčku, při redukci hmotnosti nekonzumujte velké množství a část nahraďte zeleninou. Cizrnu můžete nahradit jinými luštěninami, které mají velmi podobné složení.