Článek
Pšeničný, žitný, tousťák, semínkový, s ořechy… Prostě chléb náš vezdejší. Také si bez něj život představíte jen stěží? Pak se vám určitě občas stane, že nějaký zbude. Zapomenete pár plátků v ošatce, připečený kousek nikdo nechce, nebo jste ho prostě jen koupili příliš moc a ztvrdnul.
Jestli jste ho udržovali v chlebovce v plátěné utěrce a byl postaru upečený z tradičního kvasu, máte velkou šanci, že ho zachráníte. Pokud jste však koupili rozmrazený polotovar nebo tu nejlevnější „Šumavu“ a nechali ji dva tři dny v igeliťáku, pak jej s klidem vyhoďte. I přes sáček na vás budou mrkat zelené skvrny plísně, což je neklamné znamení bochníkova konce. Ostatně – jaký chleba koupit a jak se o něj starat, vám poradíme také.
Strouhanka a co s ní
Na řízky se tradičně používá strouhanka z bílého pečiva. Tu z chleba (připravíte ji ve strojku nebo mixéru, struhadlem to jde těžko) využijete k zahuštění guláše či jiné tmavé omáčky a hlubší chuť dodá třeba i kulajdě. Když umletý chleba smícháte s vajíčkem a přidáte sušenou majoránku a česnek, vznikne vegetariánská verze játrových knedlíčků.

Křupavé krutony si můžete připravit i do zásoby. Až budete dělat krémovou polévku či letní salát, jako když je najdeteFoto: Peredniankina, Shutterstock.com
Na pánvičku nebo do trouby
Jasně, topinky nejsou žádný objev, ale co když plátky chleba obalíte ve vajíčku? Už to není nutnost před výplatou, ale french toast – francouzský toust. Nezní to lépe? Sladkou verzi pozdvihne oříšková pomazánka a banány nebo zavařenina, pikantnější zase salámovo-zeleninová obloha.
Karbanátky je sice dost nadnesené označení, ale když místo mletého masa použijete do klasického receptu namočenou chlebovou strouhanku, dílo vylepšíte škvarky nebo vypečeným chorizem, můžete z trouby vytáhnout hezky vonící kousky jako dělané k namáčení do různých dipů.
A ještě jednou topinky, tentokrát v miniverzi a s jistým nádechem zdravé kuchyně – vyrobte si krutony do zásoby. Na máslo (nejlépe přepuštěné ghí) vhoďte na malé kousky nakrájené dva plátky chleba, vzápětí přidejte po hrsti dýňových a slunečnicových semínek. Opékejte dozlatova, nakonec hojně posolte. Po vychladnutí sesypte směs do sáčku a dejte do mrazáku. Až budete dělat jako rychlou večeři smetanovou dýňovou nebo květákovou polévku, oceníte úsporu času.
Italská kouzla
Přímo virtuózně umějí starý chleba využívat Italové z chudého jihu. „Parmazán chudých“ je vlastně taková nastavovaná strouhanka. Nasucho opečené drobky světlého chleba, doplněné bylinkami, pokapané olivovým olejem a smíchané s nepatrným množstvím parmazánu jsou skvělou a hlavně levnou směsí na posypání těstovin nebo ryb.
Bruschetta je toskánská specialita, ale vlastně jde také o (ne)obyčejnou topinku z nesoleného chleba pokapanou olivovým olejem a vylepšenou rajčaty a česnekem. Oblíbenou pochoutkou nejen Italů je salát panzanella. Nakrájená rajčata doplňte tenkými plátky červené cibule a něčím zeleným pro zpestření (bazalkou, rukolou, polníčkem…). Zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Než rajčata pustí šťávu, ogrilujte nebo jen tak v troubě opečte kousky chleba, opět pokapané olivovým olejem. Vše smíchejte a hned jezte. První sousta jsou křupavá, další pak méně, ale vždy skvělá. Dobrou chuť!
K dalším darům Toskánska patří klasická chlebová polévka ribollita, plná zeleniny a sypaná parmazánem.
DALŠÍ TIPY NA VOŇAVÉ CHLEBOVÉ VAŘENÍ
Jen tak na okraj…
Jestli si doma pečete vlastní chleba (třeba podle našeho receptu na cibulovou verzi), pak zkuste suché plátky použít k rozkvašení nového těsta. Je to prastará technika, dnes znovu objevená. Experimentátoři zkoušeli vyrobit i chlebovou zmrzlinu, ale jde o tak výjimečnou „divnost“, že snad ani není třeba pídit se po receptu. A kdybyste už opravdu nevěděli, co se starým chlebem, pak je vždycky možnost zanést jej sousedům, kteří mají koně, slepice nebo králíky, či ho nabídnout zvířatům v lese.
Když jde ještě zachránit
Přeci jen chcete chleba ještě zkusit zachránit a neuchylovat se k jeho poslední cestě na pánev? Poté bochník nebo krajíčky protáhněte pod kohoutkem a mírně je namočte. Rukou vodu rozetřete, aby bylo pečivo rovnoměrně měkké. Takto zvlhčený chléb dejte na plech do trouby, kterou jste předehřáli na 175 °C a na dno umístili pekáček s vodou. Rozpékejte asi deset minut, záleží na velikosti ohřívaného kusu.