Článek
Zrychlit metabolismus v těle jde několika způsoby, od změny vašeho jídelníčku až po různá cvičení. Vy ale tentokrát nebudete muset téměř hnout prstem! „Nejde totiž jen o potraviny, jaké a kdy jíte, ale i o to, jakým způsobem k jídlu přistupujete a dostáváte ho do těla,“ uvádí nutriční poradkyně Aneta Procházková.
S ní souhlasí i terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová a přidává konkrétní rady, co můžete udělat pro svoje dobré trávení. Je to trochu jiný pohled, než v článcích o hubnutí běžně čtete, ale pomoci vám mohou. A proto, tady jsou:
1. Především v klidu
Snažte se jíst v dobré společnosti, na příjemném místě, k jídlu si sedněte. Samozřejmě, že to není pokaždé možné, ale pokuste se o to. Vždyť každý oběd nemusíte nutně sníst ve spěchu, před počítačem nebo vestoje. Ne?
2. Kolik porcí, je na vás
Ano, je známý obecný fakt, že byste měli jíst často, zhruba 5x až 6x denně. Ale kde je psáno, že právě vám to bude vyhovovat? „Jezte, až když je předešlé jídlo strávené a vnímáte hlad,“ uvádí Marta Tovtová.
3. Házejte to do sebe pomalu
Žvýkejte, než dáte další sousto do úst, předchozí polkněte. Věnujte pozornost chuti, struktuře jídla. I proto se při přípravě snažte hrát si s barvami, aby vám nejen chutnalo, ale i se líbilo.
4. Jezte do polosyta
Prověřená rada, která skvěle funguje na ubrání kil: Nepřejídejte se. V žaludku je potřeba trocha místa, abyste mohli dobře trávit. Dojedené jídlo byste neměli cítit „až v krku“, ale naopak mít tak trochu v žaludku prázdno.
5. Jen na hlad, ne coby náplast
Bude se vám mnohem lépe a kvalitněji spát, když nebudete jíst alespoň dvě hodiny před spaním. Stejně tak nejezte v emočním rozrušení, nebo pokud nemáte hlad.
6. Raději méně, ale kvalitně
Dávejte přednost sezonním a lokálním potravinám. Jídlo by mělo být co nejčerstvější, chemicky nezpracované (omezte mrazené, konzervované, chemicky upravené).
7. Dopřávejte si
Dávejte přednost teplým, lehkým a mírně olejnatým šťavnatým jídlům. Kvalitní snídaně (do chladných dnů jsou stále vhodné kaše: pohankové, špaldové, kukuřičné s ovocem a oříšky), výživný oběd (hlavní jídlo dne – například krůtí steak s rýží a teplou zeleninou), lehká večeře (například polévka) – teplá do té doby, dokud venku skutečně nebude jaro.
8. Správné vnímání
Pokud budete nad tím, co jíte, přemýšlet a naučíte se rozeznávat své skutečné potřeby, máte vyhráno. Tělo, pokud ho máte v rovnováze, vám bude vysílat správné signály o tom, co potřebuje. Nebudete pak podléhat chutím.
9. Ne deset, ale jen jednu věc
Ať už děláte cokoli, dělejte jen to jedno. Když jíte, nekoukejte na televizi, nečtěte, nesledujte internet, netelefonujte... Dobré je při jídle si s někým povídat – budete tak jíst pomaleji i soustředěněji. Navíc i v pohodě.
10. Jídlo si užijte
Nenechte se omezit dietními příkazy či svázat pravidly. Najděte si svou vlastní cestu, jak jíst tak, abyste se cítili ve svém těle dobře. Vše, co jíte, by vám mělo chutnat, stejně jako Renatě ve článku zde! Pak vám trávení pofrčí jedna radost.
Ano, můžete nad radami mávnout rukou nebo ohrnout nos. Ale můžete je také zkusit, třeba jen jednu z nich. Co říkáte?