Článek
Odšťavňovače a sušičky ovoce jsou cenní pomocníci pro přípravu zdravého pití i jídla. Pomohou vám zpracovat velké množství úrody, ať pro okamžitou spotřebu, tak i k uchování na časy, kdy bude vitaminů pomálu.
Odšťavňovače: seznamte se
„Rozlišujeme dvě hlavní skupiny přístrojů, klasické odstředivé a šnekové. Odstředivé odšťavňovače suroviny nakrouhají, a pak ji odstředivou silou protlačují přes rotující sítko. Šnekové odšťavňovače lisují – nejprve suroviny rozmělní, pak je protlačí přes sítko,“ vysvětluje Monika Řezníčková ze společnosti Mall.
Dále se prodávávají i odšťavňovače mechanické, které poháníte vlastní silou, citrusovače (mechanické i elektrické) a špičku mezi odšťavňovači představují dvouhřídelové spotřebiče (jak výsledky, tak cenou).
Další rozdíly
„Odstředivé odšťavňovače pracují rychle, při vysokých otáčkách, například sklenice šťávy z jablek bude hotová i do minuty. Šnekové jsou pomalejší, šťávu připraví v řádech minut, zato slibují vyšší výtěžnost a šťáva z nich si lépe zachová živiny,“ uvádí Monika Řezníčková.
Odstředivé kromě rychlosti potěší i větším plnicím otvorem, pak není třeba některé větší suroviny ani krájet. Nejlepší jsou na tvrdší plody, jako jsou jablka, hrušky, mrkve či řepa. Nehodí se na odšťavňování bylinek, listové zeleniny... Šnekové by většiny druhů zeleniny, ovoce i bylinek měly zvládnout bez problémů.
Další rozdíly
U odstředivých odšťavňovačů je důležitý i výkon. Čím je vyšší, tím rychleji přístroj pracuje a poradí si i s tvrdšími kusy. Udává se ve wattech a pohybuje se zhruba od 700 W. S vyšší rychlostí se zvyšuje i hlučnost. U šnekových se výkon zpravidla neřeší.
Zbylá dužnina se shromažďuje v nádobě, která je buď součástí přístroje, nebo setu. Ověřte si, jaký objem zbytků pojme. Někdy není třeba práci přerušit, jindy ano, protože je nutné průběžně odpad vysypávat.
Jak ho otestovat
Úplně nejlepší by bylo, kdybyste si mohli spotřebič před nákupem vyzkoušet. Abyste viděli, které suroviny a s jakým výsledkem dokáže zpracovat, a zjistili, jak se sestavuje, obsluhuje a čistí. Nicméně tato možnost je spíše výjimkou. Proto vám doporučujeme náš Test odšťavňovačů: Který dostane z ovoce a zeleniny nejvíc šťávy?
Vybíráme sušičku potravin
Intenzivnější chuť i vůně, zachování výživových složek a prodloužení trvanlivosti potravin – to jsou hlavní klady sušiček. Dokážou suchým, teplým vzduchem zpracovat ovoce, zeleninu, houby či bylinky, květiny nebo třeba i maso.
Rady pro nákup
Příkon sušiček se pohybuje přibližně od 240 do 500 W. Pokud plánujete zpracovávat více různých druhů potravin, volte sušičku s regulací teploty, běžně asi od 35 do 70 °C, nebo alespoň spotřebič, který nabídne dva stupně sušení. Přístroje můžou být vybaveny i časovačem.
Sušičky mají v průměru kolem 30 cm, počet plat je různý. Neškodí vědět, zda se k vámi vybranému modelu můžou další plata časem dokoupit. „Některá plata, u speciálních sušiček, se navíc dají výškově nastavit od 15 do 25 mm. Jednou v nich usušíte třeba silnější plátky jablek, podruhé bylinky,“ uvádí Jindřich Valenta, zakladatel značky Concept.
Zkusíte zpracovat svou úrodu ze zahrádky s pomocí šikovných spotřebičů?