Hlavní obsah

Zpracujte úrodu na maximum: Jaké odšťavňovače a sušičky vybrat?

Foto: Philips

Do práce s odšťavňovačem můžete zapojit i dětiFoto: Philips

Vypěstované ovoce či zelenina se dají zpracovat mnoha způsoby. Pro rychlou konzumaci se nabízí využít například odšťavňovače, a pro zásobu na zimu spíše sušičky potravin.

Článek

Odšťavňovače a sušičky ovoce jsou cenní pomocníci pro přípravu zdravého pití i jídla. Pomohou vám zpracovat velké množství úrody, ať pro okamžitou spotřebu, tak i k uchování na časy, kdy bude vitaminů pomálu.

Odšťavňovače: seznamte se

„Rozlišujeme dvě hlavní skupiny přístrojů, klasické odstředivé a šnekové. Odstředivé odšťavňovače suroviny nakrouhají, a pak ji odstředivou silou protlačují přes rotující sítko. Šnekové odšťavňovače lisují – nejprve suroviny rozmělní, pak je protlačí přes sítko,“ vysvětluje Monika Řezníčková ze společnosti Mall.

Dále se prodávávají i odšťavňovače mechanické, které poháníte vlastní silou, citrusovače (mechanické i elektrické) a špičku mezi odšťavňovači představují dvouhřídelové spotřebiče (jak výsledky, tak cenou).

Foto: KitchenAid

Odstředivý odšťavňovač Artisan 5KVJ0333 nabízí dvě rychlosti. Vyberte si podle toho, zda chcete zpracovat tvrdé, nebo měkké plody, cena 9990 KčFoto: KitchenAid

Foto: Concept

Mezi novinky patří šnekový odšťavňovač LO7055, který si poradí také s bylinkami nebo i ořechy. Pracuje při nízkých otáčkách a méně zahřívá lisovanou směs, cena 2999 KčFoto: Concept

Foto: Steba

Elektrický citrusovač ZP 1 v nerez provedení slibuje tichý chod, cena 1149 KčFoto: Steba

Foto: Green Star

Odšťavňovač Elite zastupuje spotřebiče se dvěma hřídelemi. Kromě zeleniny a ovoce je vhodný také pro odšťavňování obilné trávy a listnaté zeleniny, cena 19 290 KčFoto: Green Star

Další rozdíly

„Odstředivé odšťavňovače pracují rychle, při vysokých otáčkách, například sklenice šťávy z jablek bude hotová i do minuty. Šnekové jsou pomalejší, šťávu připraví v řádech minut, zato slibují vyšší výtěžnost a šťáva z nich si lépe zachová živiny,“ uvádí Monika Řezníčková.

Odstředivé kromě rychlosti potěší i větším plnicím otvorem, pak není třeba některé větší suroviny ani krájet. Nejlepší jsou na tvrdší plody, jako jsou jablka, hrušky, mrkve či řepa. Nehodí se na odšťavňování bylinek, listové zeleniny... Šnekové by většiny druhů zeleniny, ovoce i bylinek měly zvládnout bez problémů.

Foto: Guzzanti

U šnekového odšťavňovače GZ 0-20 se slupky, jadérka průběžně shromažďují v oddělené nádobě. Pomalé lisování probíhá při nízké hladině hluku, nepřesahuje 60 dB, cena 4599 KčFoto: Guzzanti

Foto: Bosch

Kromě pohonu lze všechny části odšťavňovače MES3500 svěřit myčce, zaujme i velkou nádobou na zbylou dužinu o objemu 2 l, cena 3490 KčFoto: Bosch

Foto: Gorenje

Model JC801G disponuje XXL otvorem pro dávkování zpracovávaných surovin, objem nádoby na šťávy má 1,5 l, cena 1699 KčFoto: Gorenje

Další rozdíly

U odstředivých odšťavňovačů je důležitý i výkon. Čím je vyšší, tím rychleji přístroj pracuje a poradí si i s tvrdšími kusy. Udává se ve wattech a pohybuje se zhruba od 700 W. S vyšší rychlostí se zvyšuje i hlučnost. U šnekových se výkon zpravidla neřeší.

Zbylá dužnina se shromažďuje v nádobě, která je buď součástí přístroje, nebo setu. Ověřte si, jaký objem zbytků pojme. Někdy není třeba práci přerušit, jindy ano, protože je nutné průběžně odpad vysypávat.

Foto: Hyundai

Motor odstředivého odšťavovače JE 337 automaticky přizpůsobí otáčky tvrdosti ovoce, na výběr jsou dvě rychlosti, cena od 1099 KčFoto: Hyundai

Foto: GALLET

Se šnekovým přístrojem PAL 141 se snadno a bezpečně manipuluje, díky praktickému držadlu a gumovým nožičkám, cena od 2999 KčFoto: GALLET

Foto: Sencor

Odstředivý odšťavňovač SJE 1007WH nabízí dvě rychlosti a řeší i otázku bezpečnosti – automaticky se vypne, když sundáte kryt nebo by došlo k přehřátí motoru, cena 1299 KčFoto: Sencor

Foto: tefal

Odstředivý odšťavňovač Elea Duo s kovovým povrchem má integrovanou nádobu na dužinu, filtr z nerezové oceli a lis na citrusové plody, cena 2399 KčFoto: tefal

Jak ho otestovat

Úplně nejlepší by bylo, kdybyste si mohli spotřebič před nákupem vyzkoušet. Abyste viděli, které suroviny a s jakým výsledkem dokáže zpracovat, a zjistili, jak se sestavuje, obsluhuje a čistí. Nicméně tato možnost je spíše výjimkou. Proto vám doporučujeme náš Test odšťavňovačů: Který dostane z ovoce a zeleniny nejvíc šťávy?

Foto: Philips

Nový odstředivý odšťavňovač HR1855/90 zaujme nejen XL trubicí o průměru 7,5 cm, ale i funkcí předčištění – po použití do něj nalejte vodu, zapněte ho, a pak už jen krátce opláchněte, cena 2799 KčFoto: Philips

Foto: Zelmer

Po zpracování všech surovin lze šnek snadno omýt pod tekoucí vodou. To platí i pro šnekový model ZPJ1300B, cena 4990 KčFoto: Zelmer

Foto: Dedra

Nízkootáčkový odšťavňovač Vitvit slibuje vysokou výtěžnost a neničí živiny získané ve šťávě, cena 3990 KčFoto: Dedra

Vybíráme sušičku potravin

Intenzivnější chuť i vůně, zachování výživových složek a prodloužení trvanlivosti potravin – to jsou hlavní klady sušiček. Dokážou suchým, teplým vzduchem zpracovat ovoce, zeleninu, houby či bylinky, květiny nebo třeba i maso.

Foto: Sencor

Sušička SFD 1309BK má devět sít, každé o výšce 1,3 cm a průměru 33 cm. Jak síta, tak víko lze po použití dát do myčky, cena 1199 KčFoto: Sencor

Foto: Concept

Jednou z novinek je i otočná sušička SO 1080 ROTATO 360° s nastavitelným časovačem. Zabezpečuje dokonale rovnoměrné usušení, bez nutnosti kontroly, cena 1999 KčFoto: Concept

Rady pro nákup

Příkon sušiček se pohybuje přibližně od 240 do 500 W. Pokud plánujete zpracovávat více různých druhů potravin, volte sušičku s regulací teploty, běžně asi od 35 do 70 °C, nebo alespoň spotřebič, který nabídne dva stupně sušení. Přístroje můžou být vybaveny i časovačem.

Sušičky mají v průměru kolem 30 cm, počet plat je různý. Neškodí vědět, zda se k vámi vybranému modelu můžou další plata časem dokoupit. „Některá plata, u speciálních sušiček, se navíc dají výškově nastavit od 15 do 25 mm. Jednou v nich usušíte třeba silnější plátky jablek, podruhé bylinky,“ uvádí Jindřich Valenta, zakladatel značky Concept.

Foto: Steba

Model ED 5 je mimo jiné vybaven elektronickým časovačem, podle tloušťky a typu suroviny si lze nastavit nejen teplotu, ale i potřebnou dobu sušení, cena 1899 KčFoto: Steba

Foto: Scarlett

U sušičky SC 421 si lze nastavit sedm stupňů teploty v rozmezí 35 až 70 °C, díky transparentním platům můžete snadno sledovat samotné sušení, cena 999 KčFoto: Scarlett

Foto: Gallet

Model DES 119 si poradí s ovocem, zeleninou, houbami i masem. Má pět plat, ale lze k němu přikoupit další – celkový počet plat může být až deset, cena od 899 KčFoto: Gallet

Zkusíte zpracovat svou úrodu ze zahrádky s pomocí šikovných spotřebičů?

Načítám