Hlavní obsah

Znáte tradiční česká a staročeská jídla?

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Krom všech věnců, koled a stromků je vánoční období spojené hlavně s jídlem. A bylo to tak od nepaměti. V následujícím kvízu trochu provětráme vaše znalosti pokrmů, které nejen o Vánocích běžně jedli naši předci. Dáte to na plný počet?

Článek

Najít ryze české nebo moravské jídlo může být složitější, než se zdá. Vzhledem k historickému vývoji a někdejšímu politickému uspořádání se většina českých pokrmů řadí spíše ke středoevropské tradici obecně. A některé naše pokrmy vnímají jako své tradiční i obyvatelé sousedních zemí, tak to holt je. Nic to ovšem nemění na faktu, že jídla v kvízu naši předci ve svém jídelníčku rozhodně měli. Uspějete v testu, který se týká staročeských pokrmů?

1. Staročeská vejmrda se připravovala ze dvou základních surovin, které se nastrouhaly a zalily masovým vývarem. Víte, o které suroviny jde?
2. Při jaké události si naši předci nejčastěji připravovali černou polévku neboli prdelačku?
3. Budete znát správné pojmenování pro omáčku z rozvařeného ovoce, nejčastěji z borůvek, která se servíruje ke knedlíčkům, vdolkům či lívancům?
4. Které z těchto staročeských jídel se nepřipravuje z hub?
5. Lokše se často připravovaly jako příloha k mastným jídlům, zejména ke kachnímu masu. Co jsou zač?
6. Který z těchto pokrmů není tradičně spojován s konzumací na Štědrý den?
7. Který z těchto sladkých pokrmů se nedá z historického hlediska považovat za typicky český?
8. Už od nepaměti je s českou kuchyní spjat knedlík. Existuje mnoho druhů. Který z těchto názvů ale neoznačuje druh knedlíku?
9. Knedlík propagovala i česká gastronomická průkopnice a autorka legendární Domácí kuchařky (1826). Znáte její jméno?
10. Pučálka je staročeské jídlo připravené z naklíčeného hrachu. Víte, ve kterém období v roce se nejčastěji jedlo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám