Článek
Základem každé kvalitní čokolády jsou kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a jsou právem řazeny mezi superpotraviny. Jaké další suroviny by měla kvalitní čokoláda obsahovat? Pojďte nahlédnout do malé rodinné čokoládovny, která dovezla jako první do České republiky kakaové boby a jako jediná čokoládovna v této zemi má pod kontrolou celý proces od sklizně kakaových bobů až po samotnou výrobu čokolády.
Čokoládovna Troubelice – dovoz kakaových produktů a výroba čokolády
„V roce 2010 jsem dovezl první kontejner kakaových produktů z Ekvádoru do České republiky,“ říká František Bačík, majitel Čokoládovny Troubelice. Zpočátku kakaové produkty pouze přeprodával, ale jeho snem bylo vyrábět čokoládu z kakaových bobů. O tři roky později vznikla první tabulka čokolády určená k prodeji a společně s ní e-shop Čokoládovna Troubelice.
Proč právě ekvádorské kakaové boby?
„Ekvádor je pro mě druhým domovem, protože jsem tam prožil část svého dětství. Díky tátovi, který v Ekvádoru žije téměř 40 let a vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích, máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu,“ dodává František Bačík. Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším pro své výjimečné aroma a chuť.
Nápad sladit čokoládu panelou
Již při prvních pokusech výroby čokolády měla Čokoládovna Troubelice jasný cíl - vyrobit kvalitní čokoládu, která nebude slazena klasickým cukrem. Právě u nich vznikl nápad sladit čokoládu panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, která není rafinovaná a přirozeně obsahuje melasu. Panela svým vzhledem trochu připomíná hnědý cukr, ale na rozdíl od něj má nesrovnatelně bohatší škálu chutí a vůní. Skvěle se hodí také ke slazení různých nápojů a dezertů.
Výroba pravé čokolády od bobů po tabulku (bean to bar)
Proces výroby čokolády začíná až v dalekém Ekvádoru, kde rodinný zástupce pečlivě vybírá kakaové boby přímo na plantážích. Následně se boby fermentují a suší na slunci. Nepražené kakaové boby pak putují v kontejneru přímo do troubelické čokoládovny. Po důkladném přebrání a odslupkování se kakaové boby hnětou několik desítek hodin v melanžéru společně s panelou. Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Aby vznikla tabulka čokolády, je potřeba čokoládu následně vytemperovat a odlít do forem.
I vy si zasloužíte kvalitu
Čokoládovna Troubelice vyrábí přes dvacet druhů čokolád. Okouzlí vás čokolády s reliéfem, dárková balení k různým příležitostem, možnost výroby na zakázku a široká nabídka kakaových produktů z Ekvádoru. Celý sortiment je přirozeně bezlepkový. Pokud byste rádi ochutnali čokoládu z této rodinné manufaktury nebo další produkty, navštivte jejich eshop.