Článek
S kurkumou v kuchyni někdy pracoval asi každý. Výrazně žlutý prášek se dá jen stěží s něčím zaměnit a je také neodmyslitelnou složkou kari koření – právě kurkuma mu dává typickou barvu. Pravděpodobně ale ne každý se při vaření zamyslel nad tím, s jak mimořádně prospěšnou surovinou má tu čest.
Kurkuma neboli indický šafrán
Má jen samé hezké přezdívky: říká se jí například zlaté koření nebo indický šafrán. Kurkuma ve formě, která je všem dobře známá, se vyrábí z oddenků rostlinky jménem kurkumovník dlouhý. Ta roste nejvíc v Asii a Střední Americe. Oddenky jsou velmi podobné zázvoru a i u nás je můžete dostat v čerstvé formě. Koření se ale vyrábí jejich uvařením, usušením a následným pomletím.
Připravte si zlaté mléko
Způsobů, jak dostat kurkumu do jídelníčku, je vícero. První napadne asi všechny – jako koření. Kurkumu lze přidávat do kari, omáček, guláše i do polévek, ale skvěle se hodí třeba i do sušenek. A můžete si z ní udělat i příjemný horký nápoj, který vás zahřeje, povzbudí a dodá vám dobrou náladu:
Recepty na nápoje z kurkumy
Horký nápoj z kurkumy je jako pohlazení pro tělo i duši.
ZLATÉ MLÉKO: K varu přiveďte hrnek mléka (použít můžete i oblíbený rostlinný nápoj), přidejte lžičku sušené kurkumy, trochu skořice a případně i půl lžičky kokosového oleje nebo másla a med podle chuti. Přelijte přes sítko a pijte.
ČAJ Z KURKUMY: Čajovou lžičku mletého koření zalijte šálkem horké vody a nechte 10 minut odstát, poté je dobré nápoj přecedit přes jemné sítko. Můžete přidat citron, zázvor nebo med.
Jak kurkumin prospívá zdraví
Kdybyste chtěli rychlou odpověď, proč je kurkuma tak prospěšná, dáme vám jediné slovo: kurkumin. Tento flavonoid, který stojí za typickou jasně žlutou barvou kurkumy a v potravinářství se často používá jako přírodní barvivo, je mimořádně účinný antioxidant se silnými protizánětlivými účinky.
- Má silné antioxidační účinky: Chrání tělo před škodlivými vlivy, tím podporuje imunitní systém.
- Prevence stárnutí i alzheimera: Studie jsou velmi optimistické, co se týká účinků na zdraví mozku. Kurkuma by měla pomáhat zpomalovat stárnutí mozku a možná i preventivně působit proti rozvoji Alzheimerovy nemoci.
- Protizánětlivé účinky: Za mnoha chronickými nemocemi stojí dlouho potlačovaný skrytý zánět a právě kurkuma působí protizánětlivě.
- Zlepšuje funkci jater: Kurkumin pomáhá játrům odstraňovat škodliviny z těla, tedy i snáze regenerovat.
- Pomáhá uzdravit pokožku: Protizánětlivé a antioxidační účinky kurkumy jsou příznivé při léčbě akné, ekzémů i lupénky.
- Podporuje zdraví srdce: Ačkoli tato oblast není dost probádaná, několik výzkumů přišlo se závěry, že kurkumin může napomáhat při snižování rizik nemocí srdce a cév.
(článek byl aktualizován o nové informace)