Článek
S kurkumou v kuchyni někdy pracoval asi každý. Výrazně žlutý prášek se dá jen stěží s něčím zaměnit a je také neodmyslitelnou složkou kari koření – právě kurkuma mu dává typickou barvu. Pravděpodobně ale ne každý se při vaření zamyslel nad tím, s jak mimořádně prospěšnou surovinou má tu čest.
Kurkuma neboli indický šafrán
Má jen samé hezké přezdívky: říká se jí například zlaté koření nebo indický šafrán. Kurkuma ve formě, která je všem dobře známá, se vyrábí z oddenků rostlinky jménem kurkumovník dlouhý. Ta roste nejvíc v Asii a Střední Americe. Oddenky jsou velmi podobné zázvoru a i u nás je můžete dostat v čerstvé formě. Koření se ale vyrábí jejich uvařením, usušením a následným pomletím.
Připravte si zlaté mléko
Způsobů, jak dostat kurkumu do jídelníčku, je vícero. První napadne asi všechny – jako koření. Kurkumu lze přidávat do kari, omáček, guláše i do polévek, ale skvěle se hodí třeba i do sušenek. A můžete si z ní udělat i příjemný horký nápoj, který vás zahřeje, povzbudí a dodá vám dobrou náladu:
Recepty na nápoje z kurkumy
Horký nápoj z kurkumy je jako pohlazení pro tělo i duši.
ZLATÉ MLÉKO: K varu přiveďte hrnek mléka (použít můžete i oblíbený rostlinný nápoj), přidejte lžičku sušené kurkumy, trochu skořice a případně i půl lžičky kokosového oleje nebo másla a med podle chuti. Přelijte přes sítko a pijte.
ČAJ Z KURKUMY: Čajovou lžičku mletého koření zalijte šálkem horké vody a nechte 10 minut odstát, poté je dobré nápoj přecedit přes jemné sítko. Můžete přidat citron, zázvor nebo med.

Zlaté mléko vypadá dobře na pohled a je přímo nabité zdravými látkamiFoto: zarzamora, Shutterstock.com
Jak kurkumin prospívá zdraví
Kdybyste chtěli rychlou odpověď, proč je kurkuma tak prospěšná, dáme vám jediné slovo: kurkumin. Tento flavonoid, který stojí za typickou jasně žlutou barvou kurkumy a v potravinářství se často používá jako přírodní barvivo, je mimořádně účinný antioxidant se silnými protizánětlivými účinky.
- Má silné antioxidační účinky: Chrání tělo před škodlivými vlivy, tím podporuje imunitní systém.
- Prevence stárnutí i alzheimera: Studie jsou velmi optimistické, co se týká účinků na zdraví mozku. Kurkuma by měla pomáhat zpomalovat stárnutí mozku a možná i preventivně působit proti rozvoji Alzheimerovy nemoci.
- Protizánětlivé účinky: Za mnoha chronickými nemocemi stojí dlouho potlačovaný skrytý zánět a právě kurkuma působí protizánětlivě.
- Zlepšuje funkci jater: Kurkumin pomáhá játrům odstraňovat škodliviny z těla, tedy i snáze regenerovat.
- Pomáhá uzdravit pokožku: Protizánětlivé a antioxidační účinky kurkumy jsou příznivé při léčbě akné, ekzémů i lupénky.
- Podporuje zdraví srdce: Ačkoli tato oblast není dost probádaná, několik výzkumů přišlo se závěry, že kurkumin může napomáhat při snižování rizik nemocí srdce a cév.
(článek byl aktualizován o nové informace)