Článek
Hormonální nerovnováha může ztížit hubnutí i udržování zdravé hmotnosti. To je myšlenka, na níž Natasha Turner, americká lékařka zabývající se výživou, založila teorii hormonální diety. Ta tvrdí, že za chutěmi na sladké, za přibýváním tuku v oblasti břicha i za pocity marnosti a ztráty motivace při hubnutí stojí právě rozházené hormony. Jen si uvědomte, jak se třeba cítíte v době hormonální nerovnováhy před menstruací. Emoce a chutě s naším tělem doslova cloumají. Tedy pokud budete mít hormony v rovnováze, budou v rovnováze i vaše chutě.
Jak hormony souvisejí s hmotností
Hormony jsou chemické látky, které jsou transportovány krví a fungují jako poslové udávající buňkám pokyny k různým činnostem, mimo jiné i k těm ovlivňujícím trávení, hmotnost i chuť k jídlu. Ve střevech se například produkují hormony umožňující cítit se po jídle plně, hormony z tukové tkáně zase vysílají mozku signály o tom, kolik energie z potravy bylo uloženo. Aby byly tukové zásoby vyvážené, upraví potom část mozku k tomu určená chuť k jídlu a výdej energie tak, aby tomu odpovídaly. „Správná odezva těla na hormony, které úzce souvisejí s pocity hladu a plnosti po jídle, je pro udržení zdravé hmotnosti velmi důležitá,“ potvrzuje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.
Pokud tedy všechny hormony budou v rovnováze, nebude vás tolik honit mlsná, budete se cítit plni a nebude vás to lákat dávat si další jídlo.
Jak hormonální dieta vypadá
Jídelníček hormonální diety je založen především na oblíbeném středomořském stylu: základ tvoří potraviny jako bílé maso, čerstvá zelenina a ovoce (kromě citrusů), ryby, sója a výrobky z ní, luštěniny, ořechy a semínka, mléčné výrobky (z kravského, ovčího i kozího mléka), vejce, olivový olej, hnědá rýže a quinoa.
Vyhnout byste se naopak měli pochutinám typu smažená jídla, cukrovinky, zpracované a konzervované masné výrobky, arašídy, čokoláda, umělá sladidla, plnotučné mléčné výrobky a jídla s vysokým glykemickým indexem (třeba bílý chléb, těstoviny, rýže).
Před tím se ale doporučuje absolvovat dvoutýdenní očistnou fázi, ve které vynecháte lepek, citrusy, bílý cukr, červené maso a živočišné tuky, ořechy, kofein a alkohol. Po dvou týdnech začnete tyto potraviny postupně přidávat do výše zmíněné středomořské stravy a budete sledovat, jak na ně vaše tělo reaguje.
K udržení vyrovnaných hladin hormonů Turner zdůrazňuje také nutnost pravidelného pohybu (ideální je podle ní kombinace kardia a silového tréninku) a odmítavě se nestaví ani k doplňkům stravy – doporučuje konzumovat probiotika, kurkumu a rybí tuk.
Proč hormonální dieta funguje
Při sestavování diety vycházela Turner ze skutečnosti, že hormony hrají v regulaci hmotnosti zásadní roli, a tomu uzpůsobila skladbu jednotlivých doporučovaných potravin a vhodného pohybového schématu. V podstatě se nejedná o žádný průlomový objev, dala pouze dohromady plnohodnotné potraviny poskytující tělu živiny, které potřebuje pro optimální fungování. „Vše souvisí se vším. Kvalitní živiny ovlivňují správné fungování celého těla, stejně tak získání a udržení zdravé hmotnosti,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.
Co je estrogenová dominance
V obecném slova smyslu se tak dá říci, že hormonální dieta funguje z toho důvodu, že umožní do stravy zařadit potraviny čerstvé a zdraví prospěšné. Tím normalizuje množství tuku v těle a společně s ním sníží riziko vzniku stavu známého jako estrogenová dominance. Ten nastává, když množství tělesného tuku přesáhne 28 %: čím více tuku totiž v těle je, tím více hormonu estrogenu je produkováno, což se vedle symptomů, jako je nespavost, nadýmání, únava nebo padání vlasů, může projevit i na (ne)schopnosti otěhotnět, na zvýšení rizika potratu a u mužů na snižování kvality spermií. Tomu všemu se díky zdravému životu, který hormonální dieta reprezentuje, můžete vyhnout.