Článek
Už dávno neplatí, že lepku se vyhýbají jenom celiaci či alergici. Spousta lidí se pečiva, těstovin a dalších potravin s lepkem vzdává dobrovolně: buď proto, že to považují za zdravější, nebo tak chtějí dosáhnout hezčí postavy. Nemyslete si však, že to znamená upírat si všechno dobré. Skvělých bezlepkových příloh a pečiva je dost!
Proč zdraví lidé omezují lepek
Lepek je směs dvou bílkovin obsažených v obilninách. V pekárenském průmyslu je pro své technologické vlastnosti velmi ceněný, pro nemalou část populace je však těžce stravitelný. Jedná se o alergiky a zejména celiaky.
„V České republice je již hodně diagnostikovaných celiaků, pro které je toto stravování nezbytné pro přežití. Avšak je tu také hodně těch, kteří celiaky jsou, ale nevědí o tom. Těch může u nás být až kolem čtvrt milionu,“ upozorňuje Petr Mesároš, výživový poradce při hubnutí.
Právě skryté intolerance lepku, které se podle některých odborníků šíří jako epidemie, jsou jedním z důvodů, proč řada lidí po přestupu na bezlepkovou stravu zaznamená nejen úbytek na váze, ale celkově se začne cítit lépe. „Omezení lepku může také pomoci těm, kteří bojují s kily navíc – pokud potraviny s lepkem nahradí přirozeně bezlepkovou pestrou stravou bohatou na vlákninu, vitaminy a enzymy. Tato strava by měla vytlačit například konvenční pekárenské výrobky, které jsou mnohdy jen prázdnou energií bez živin,“ uvádí Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu.
Těstoviny, knedlíky i pečivo jsou passé
Jestli nemůžete nebo nechcete jíst lepek, jako přílohy jsou pro vás passé klasické těstoviny, kuskus, knedlíky houskové i bramborové, špalda, samozřejmě konvenční pečivo, tortilly, ale povětšinou i kupované hranolky nebo krokety.
U většiny ovšem existují bezlepkové alternativy. Má cenu je konzumovat za každou cenu? „U zdravých lidí nemá smysl vyřazovat lepek úplně striktně. Některé bezlepkové těstoviny jsou až překombinovanou soustavou škrobů, která na zdraví nic nepřidá. Pokud máte sem tam chuť na italskou kuchyni, uvařte si kvalitní semolinové těstoviny. Důležité ale je přílohy střídat a smysluplně kombinovat,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková.
10 zdravých příloh bez lepku
Místo „uměle“ bezlepkových příloh dejte přednost těm, které jsou bez lepku přirozeně, takříkajíc „od přírody“. Které to jsou?
- Rýže - jedna z nejběžnějších bezlepkových příloh.
- Brambory - druhá nejčastější příloha používaná celiaky.
- Batáty - takzvané sladké brambory, skvělá alternativa klasických brambor, doporučujeme zejména batátové hranolky.
- Quinoa - výjimečně nutričně bohatá potravina, dá se použít jako příloha, součást salátu či k přípravě alternativní formy rizota.
- Grilovaná zelenina - lilek, cuketa, papriky, rajčata, brokolice a další můžete využít do zeleninové směsi, která poslouží jako výtečná příloha.
- Luštěniny - fazole, čočka, hrášek či cizrna, stejně tak mouky z těchto luštěnin jsou přirozeně bezlepkové, doporučujeme například mouku z červené čočky.
- Pohanka - klasická česká bezlepková obilovina, dá se připravit na způsob rizota nebo čočkové kaše.
- Polenta - můžete z ní vytvořit kaši, ale třeba i knedlíky, jak uvidíte níže.
- Jáhly - zkuste tradiční staročeský jahelník, jahelnou kaši i vařené jáhly na způsob rizota.
- Amarant - lze jím nastavit například rýži a zvýšit tak její výživovou hodnotu, amarantová mouka je skvělá na pečení.
Bezlepkový knedlík z polenty
Instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková se s námi podělila o recept na bezlepkový knedlík ze své kuchařky Výživou ke změně. „Knedlík z kukuřičné polenty má nejblíže k bramborovému. Je dobré ho připravit večer dopředu a nechat přes noc ztuhnout v lednici,“ podotýká.
Na 12 knedlíků potřebujete: 1 hrnek (250 ml) instantní kukuřičné polenty, 3 hrnky vody, 1 lžíci másla nebo oleje, 1 lžičku soli
Postup: Do hrnce dejte hrnek kukuřičné polenty, zalijte potřebným množstvím horké vody a přidejte sůl a máslo. Vody použijte vždy trošku méně, než je uvedeno v návodu na obalu polenty. Hmota by měla být dosti hustá, aby se z ní daly tvarovat knedlíky.
Uvařenou polentu nechte vychladnout, občas promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nachystejte si obdélník potravinové fólie. Z polentové hmoty vytvarujte váleček podobný bramborovému knedlíku a fólii kolem něj otočte a pořádně utáhněte. Ideálně chyťte za konce a válejte směrem od sebe na kuchyňské desce (vždy jedním směrem). Knedlíky ve fólii dejte ztuhnout do ledničky a následně krájejte jednotlivé plátky, které ohřejte v páře nebo orestujte na pánvi.
Tip: Místo knedlíku lze z těsta tvořit dvěma čajovými lžičkami noky – můžete je dát do mikrotenového sáčku v jednotlivých porcích a zamrazit.
VYZKOUŠEJTE NAŠE SKVĚLÉ PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ RECEPTY
A jak to máte s lepkem vy, ochutnáte polentové knedlíky?