Článek
Postup
01.
Nejjednodušší způsob je nejlepší způsob! Troubu zapněte na 200 °C. Obě masa očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta, na stejně velké kousky pokrájejte i slaninu. Menší cibule rozčtvrťte, papriku nakrájejte na kusy velké asi 2 × 2 cm a oškrábané brambory na plátky.
02.
Z alobalu odtrhněte osm velkých čtverců, vždy dva položte křížem přes sebe. Doprostřed rovnoměrně rozdělte maso, slaninu a všechnu zeleninu. Zlehka osolte, opepřete a posypte trochou kmínu. Pak zabalte do balíčků a narovnejte vedle sebe do pekáče nebo hlubokého plechu. Nebojte se, že se maso neochutí – pečení ve společné šťávě zajistí, že vše bude opravdu rovnoměrně osolené a okořeněné. Podlijte asi centimetrovou vrstvou vody, aby se balíčky nepřipékaly ke dnu, a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut doměkka.
03.
Hotové balíčky rozbalte a pokrm servírujte posypaný trochou petrželky buď přímo v alobalu, nebo náplň přendejte i se šťávou na talíř. Podávat živáňskou můžete s chlebem, většina strávníků si ale vystačí s bramborami pečenými přímo v balíčku a lehkým zeleninovým salátem.
Máte rádi živáňskou, nebo ji vůbec neznáte?