Článek
Postup
01.
Připravte si dva větší alobalové čtverce, střed každého potřete trochou oleje. Omyjte a oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrová kolečka. Oloupanou cibuli také nakrájejte na kolečka a omytou papriku na proužky. Slaninu nakrájejte na plátky a klobásu na kolečka. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
02.
Omyjte a osušte plátky krkovice. Smíchejte zbývající olej s mletou paprikou a pepřem a maso pořádně potřete ze všech stran. Navrch ještě rozetřete lžičku hořčice.
03.
Doprostřed alobalu navršte brambory, osolte a posypte kmínem. Přidejte kolečka cibule, proužky papriky, pár koleček klobásy a plátek masa. Maso osolte, poklaďte zbývající klobáskou a navrch rozložte plátky slaniny. Balíčky pečlivě uzavřete.
04.
Balíčky dejte do pekáčku na mřížku a pečte asi hodinu a půl. Vyjměte z trouby a nechte asi 15 minut dojít. Při rozbalování buďte opatrní, aby vás nespálila horká pára. Podávejte na vzduchu se salátem z čerstvých rajčat, paprik a cibule.
Tipy: Puristé do živáňské nedávají čerstvou papriku, na jihu se naopak přidává i pár koleček zralých rajčat – zvolte si variantu podle vaší chuti. Když to máte rádi ostřejší, můžete do balíčku přidat i kousek feferonky.
Máte raději maso na rožni? Ingredience můžete napíchat na velký špíz – vznikne živáňská jehla.