Článek
Postup
01.
Z bílků (přidat můžete i špetku soli) ušlehejte tuhý sníh. Pak ušlehejte žloutky s cukrem, opatrně stěrkou vmíchejte sníh a nakonec i prosátou mouku.
02.
Troubu vyhřejte na 180 °C a plech 30 x 20 cm vyložte pečicím papírem. Asi 3 lžíce těsta dejte do pevného sáčku, kterému odstřihněte zhruba 3 mm růžek (nebo použijte úzkou hladkou zdobicí špičku). Přímo na papír pak těstem kreslete čáry ve vzoru žirafí srsti, pomoct si můžete obrázkem vytištěným z internetu, který vsunete pod papír. Plech pak dejte na 2 minuty do trouby.
03.
Mezitím zamíchejte do zbytku těsta kakao a poté ho rozetřete přes předpečené světlé těsto. Pečte dalších 8 až 12 minut, až povrch zpevní. Pozor ale, ať piškot nepřepečete a není zbytečně suchý! Ihned po vytažení z trouby těsto i s papírem srolujte, zabalte ještě do utěrky a tak nechte vychladnout. Díky ponechání papíru zůstane na těstě hezčí vzor.
04.
Vychladlý plát opatrně rozbalte, potřete svým oblíbeným džemem , smetanovým dezertem (my dali velký Pribináček) a ovocem (kromě malin jsou perfektní třeba i banány). Pevně srolujte, nechte ještě odležet v lednici a ostrým nožem krájejte. Roláda je nejlepší druhý den, kdy hezky drží a chutě se pěkně propojí.
Jestli chcete i náplň vyrobit doma, použijte ušlehanou smetanu, krém z mascarpone nebo domácí termix.