Článek
Zhoršená kvalita kůže, řídnoucí vlasy, bolavé koutky úst a především oslabená imunita. To jsou typické příznaky nedostatku. Doporučená denní dávka zinku se pohybuje v rozmezí 8 až 15 mg. Některé skupiny osob mají ale výrazně větší spotřebu, pak je namístě až 25 mg za den. Kdo musí sledovat svůj jídelníček obzvlášť pečlivě?
Dědičné onemocnění
V první řadě je nutné říct, že extrémní nedostatek zinku, se kterým se pojí i riziko smrti, je v našich končinách velmi vzácný. Stejně jako Danboltův-Clossův syndrom, což je geneticky daná neschopnost vstřebat zinek z potravy, projevy jsou dramatické a postižení jedinci musejí užívat léky, jinak se jedná o smrtelné onemocnění. Naopak poměrně běžné jsou mnohem méně nápadné stavy spojené s deficitem minerálu i u zdravých lidí. O co se jedná?
Příznaky nedostatku zinku
V první řadě je tu oslabený imunitní systém a zvýšené sklony k infekcím. Jedná se o nejzávažnější komplikaci spojenou s deficitem – například u seniorů se může jednat o život ohrožující problém. Objevují se i trávicí problémy (průjmy), nespecifické bolesti a únava.
Zinku se říkává minerál krásy – a ne nadarmo. Když je ho v těle málo, rychle se začnou projevovat obtíže s kůží, nehty a vlasy: špatné hojení ran, suchost, popraskané koutky, zvýšený výskyt akné, lámavé nehty a vypadávání vlasů.
Kdo je ohrožen nedostatkem zinku
1. Senioři: Vstřebatelnost zinku klesá s věkem, proto je jeho deficit běžný u seniorů a projevuje se zmíněným špatným hojením ran a sklonem k infekcím.
2. Vegetariáni a vegani: Značné riziko představuje také špatně složená strava bez masa, mléka a vajec, protože to jsou zásadní zdroje minerálu.
3. Chronicky nemocní: Významné riziko mají kuřáci, alkoholici a lidé trpící některými vleklými problémy, jako jsou Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, cukrovka nebo onemocnění ledvin a jater.
4. Aktivní sportovci: Zinek se vylučuje potem, proto musejí na jeho příjem hledět lidé, kteří se často a hodně potí.
5. Těhotné a kojící ženy: Zvýšenou potřebu je nutné uspokojovat příjmem kolem 25 mg zinku denně.
6. Dospívající a lidé po nemoci: Potřeba zinku roste v období růstu a krátkodobě také po průjmových onemocněních.
Nejlepší zdroje zinku
1. Maso a vnitřnosti: Zinek obsahují víceméně všechny druhy masa, ale nejvíc se ho nachází v červeném. Například ve 100 g hovězího je 12 mg zinku, což v zásadě pokryje denní spotřebu.
2. Měkkýši a ryby: Hodně zinku obsahují také měkkýši, vůbec nejvíc ho mají ústřice, dobrým zdrojem jsou i ryby.
3. Vejce a mléčné výrobky: Pravidelná konzumace doplňuje zinek průběžně.
4. Rostlinná strava: Jedná se o významně méně bohaté zdroje, například 100 g cizrny obsahuje 2,4 mg zinku. Doporučují se semínka (obzvláště dýňová), ořechy (kešú), celozrnné obiloviny, luštěniny.
Na co dát pozor? Rostlinné zdroje jsou zároveň bohaté na vlákninu a fytáty, což jsou antinutriční látky, které vstřebávání a dostupnost zinku (i dalších minerálů) snižují.
Doplňky stravy: pozor na předávkování
Patříte do skupiny ohrožené nedostatkem zinku? Obohaťte stravu o přírodní zdroje a zamyslete se, zda se vám nevyplatí sáhnout po doplňcích stravy. Jako nejlépe vstřebatelný se považuje zinek v chelátové formě, ovšem názory na tuto problematiku se liší. Nutno upozornit, že stejně jako jinými doplňky stravy i zinkovými se můžete předávkovat: hrozí pak průjmy, nevolnost, bolesti břicha nebo zvracení. Jedná se ovšem o vzácný stav.
Doplňky stravy jsou dobrý sluha, ale zlý pán. I běžnými vitaminy se můžete předávkovat!