Článek
Postup
01.
Výhoda tohoto receptu je, že na sebe časově všechno hezky navazuje, nic se nemusí chystat dopředu a příprava pěkně plyne. Troubu zapněte na 200 °C a smíchejte suroviny na zálivku. Řepu oškrabejte, nakrájejte na kousky a smíchejte s trochou zálivky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Řepě změknutí trvá asi 45–50 minut, mezitím budete postupně přidávat další suroviny.
02.
Jako druhé na řadu přijdou malé brambory – pokud nejsou zase až tak malé, rozpulte je. Omyjte je, ale neloupejte, také je smíchejte s trochou zálivky, přidejte k řepě a pečte. Bramborám stačí k změknutí asi 35 minut.
03.
Asi 15 minut před koncem přidejte do trouby rozpůlené a se zálivkou promíchané kapustičky, žampiony a nakonec i na kolečka pokrájenou jarní cibulku.
04.
Když dáte péct poslední várku zeleniny, pusťte se do masa. Osolte ho, opepřete a zprudka ze všech stran opečte na pánvi na troše oleje. Opečenou panenku přikryjte alobalem a vložte na pět minut odpočinout do vyhřáté trouby.
05.
Zeleninu rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájenou panenku a můžete podávat.
Tip
Salát lze doplnit i česnekovým dipem nebo domácí majonézou.
Vepřová panenka je rychlá a vždy měkká. Zkuste recept na pečenou vepřovou panenku se sýrem a šťouchanými bramborami nebo vepřovou panenku pečenou ve slanině.