Článek
Postup
01.
Omyjte a oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a starší chléb na větší kostky.
02.
V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu lžíci sádla a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Osolte, opepřete a za stálého míchání krátce opečte, postačí dvě tři minuty.
Tip: Sádlo dodá polévce další vrstvu chuti, můžete ho ale nahradit rostlinným olejem.
03.
K opečené zelenině prolisujte česnek, přihoďte kostičky chleba a už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Zalijte vývarem a zvolna vařte asi 15 až 20 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a dochuťte: přidejte lžíci jablečného octa a můžete přidat ještě stroužek prolisovaného česneku.
Tip: Do polévky dejte s vývarem i kousek mraženého libečku, chuť polévky výrazně pozvedne. Máte-li rádi hustší polévky, přidejte krajíc chleba navíc.
04.
Na zjemnění vmíchejte do polévky trochu smetany a velice krátce prohřejte. Podávejte ihned, s hrstičkou chlebových krutonů a lžící nasekaných zelených natí pažitky nebo petrželky.
Tip: Místo smetany přidejte do polévky rozkvedlané vajíčko nebo ji přímo na talíři ozdobte lžičkou husté zakysané smetany.
05.
Na chlebové krutony nakrájejte starší chléb ostrým nožem na stejně velké kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci sádla a za občasného míchání opečte chléb dozlatova. Hotové krutony nechte okapat na kuchyňském ubrousku.
Tma a chlad nás v tomhle období nutí trávit víc času doma. Využijte ho a zkuste upéct jednoduchý domácí chléb z podmáslí.