Článek
Průměrný člověk prý během dne učiní asi 200 nevědomých rozhodnutí týkajících se jídla či pití. Chcete-li zhubnout, musíte je obelstít. Brian Wansink, expert na stravovací návyky, který dohlíží na výživová doporučení ve Spojených státech, prý ví, jak na to.
Nakupujte „štíhle“
Vaše nejlepší i nejhorší stravovací návyky začínají v supermarketu. Tohle jsou triky, jak nakupovat štíhle.
- Žvýkačka – Základní pravidlo zní, nenakupujte hladoví. Jenže chutě na dobroty vás mohou přepadnout i s plným žaludkem. Pomůže žvýkačka! „Otupuje chuťové buňky, takže je pak pro vás těžší si představit, jak úžasně asi chutná čokoládová zmrzlina. Jedna žvýkačka zvládne snížit nákup nezdravých potravin až o sedm procent,“ tvrdí Brian Wansink.
- Sekce v košíku– Rozdělte si nákupní košík na dvě poloviny (třeba kabátem) s tím, že jednu půlku prostě zaplňte ovocem a zeleninou (čerstvou, mrazenou i konzervovanou).
- Na pořadí záleží– Využijte prvotní nadšení z nakupování pro pořízení zdravých věcí. Začínejte v oddělení ovoce a zeleniny, pak přejděte k čerstvému masu, pak k mléčným výrobkům. Až dojde na nezdravá jídla, budete již unavení a jejich nákupem strávíte méně času.
Nebojte se restaurací
Restaurace nejsou nejlepšími kamarády dietářů, ale neznamená to, že kdo chce být štíhlý, nemůže do nich zajít. I tady vám pomohou skutečné drobnosti.
- Přemýšlejte, kam si sednete – Vybírejte si místa u okna nebo v dobře osvětlené části podniku. Studie ukazují, že lidé, na které je v restauraci vidět, mají tendence si objednávat zdravější jídlo.
- Vybírejte vy – Jídelní lístky jsou chytře sestavené tak, aby vás upoutala jídla, která nejvíc vynášejí. Nevšímejte si názvů, která toho mnoho slibují (šťavnaté kuřátko, sametově nadýchaná kaše…), soustřeďte se na fakta (ingredience jídel, jejich gramáž, způsob úpravy…).
- Odhadujte kalorie – Přesnou informaci o počtu kalorií daného pokrmu v restauraci většinou nenajdete. Nicméně můžete odhadovat. „Jakmile je v názvu pokrmu slovo ,máslový´, znamená to o 102 kalorií víc než nemáslové pokrmy. Když je něco ,křupavé´, připočtěte si 131 kalorií. Naopak jídla, která jsou sezonní, pečená nebo marinovaná, mívají až o 60 procent méně kalorií než jiná jídla,“ radí Brian Wansink.
U bufetu opatrně
Velkým rizikem jsou nejrůznější bufetové či švédské stoly, kde si můžete nabrat jakékoli jídlo a v jakémkoli množství. Tady jsou rady snadné:
- Používejte malé talířky či mističky, nevejde se vám toho na ně tolik.
- Vybírejte jen jídla, která máte opravdu rádi, žádné „tohle zkusím.“
- Seďte co nejdál od bufetu, zády k němu (budete jíst bez myšlenek na to, jak si půjdete přidat, navíc se vám nebude chtít jít pro přídavek přes celou místnost).
Servírujte chytře
O menších talířích a mističkách jsme se zmiňovali výše, ale jsou tu i další vychytávky.
- Barevný kontrast– „Výzkumy ukazují, že pokud lidé jí z talířů, jejichž barva je v kontrastu s barvou pokrmu, sní toho až o 18 procent méně,“ upřesňuje Brian Wansink.
- Žádná samoobsluha – Nedávejte na stůl mísy či hrnce s jednotlivými částmi jídla, jen konkrétní porce. Pokud si lidé musí pro přídavek dojít, sní toho o 19 procent méně. Výjimka platí pouze pro zeleninové saláty, ty nechávejte uprostřed stolu, aby si mohl každý brát.
- Vysoké a úzké skleničky – Zapomeňte na velké sklenky na červené víno, naopak veškeré víno konzumujte z vysokých a úzkých skleniček (třeba těch na šampaňské). Spotřebu alkoholu tím snížíte až o deset procent.
Tak co, vyzkoušíte to?